Vijenac 717 - 718

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara JURKIĆ SVIBEN


U SPOMEN – AKADEMIK RUBEN RADICA (1931–2021)

U Zagrebu je 28. srpnja u 91. godini preminuo istaknuti hrvatski skladatelj akademik Ruben Radica. Rođen u Splitu, prve glazbene poticaje dobio je od djeda, skladatelja Josipa Hatzea. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je dirigiranje u razredu Slavka Zlatića (1957) i kompoziciju u razredu Milka Kelemena (1958). U kompoziciji se usavršavao kod Vita Frazzija u Sieni (Accademia Musicale Chigiana), Renéa Leibowitza i Oliviera Messiaena u Parizu, te kod Györgya Ligetija, Pierrea Bouleza i Henrija Puosseura u Darmstadtu (Internationale Ferienkurse für Neue Musik).


Akademik Ruben Radica /
Izvor: HAZU

Od 1959. do 1963. podučavao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 1963. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je od 1978. do umirovljena 2001. bio redoviti profesor i dekan od 1981. do 1985. Od 2012. bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2000. Pripadao je naraštaju hrvatskih skladatelja 20. stoljeća koji su svoja glazbena djela realizirali u stilu glazbene avangarde.

Akademik Radica nagrađen je godišnjom nagradom Vladimir Nazor za 1973, kao i istoimenom nagradom za životno djelo 2010, dobitnik je dviju Vjesnikovih nagrada Josip Štolcer Slavenski (1978. i 1991), a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1995.

Međunarodni festival klasične glazbe ZAGREBplus

Hrvatski glazbeni zavod ponudit će publici od 22. do 24. rujna novi međunarodni festival klasične glazbe – ZAGREBplus. Umjetnička je ravnateljica festivala violončelistica Kajana Pačko, a prvo izdanje bit će u znaku pijanistice i skladateljice Clare Schumann.


Novi festival u HGZ-u /
Izvor: HGZ

U tri festivalske večeri nastupit će diljem svijeta poznati hrvatski i strani glazbenici: Krešimir Stražanac, bas-bariton, Aljoša Jurinić, klavir, Kian Soltani, violončelo, Diana Tishchenko, violina, i Wen Xiao Zheng, viola, te Clara Haskil trio koji čine Fil Liotis, klavir, Nina Reddig, violina, i Kajana Pačko, violončelo. Uz djela Clare Schumann izvodit će se skladbe Roberta Schumanna, Johannesa Brahmsa, Felixa Mendelssohna, Fanny Mendelssohn Hensel, Ludwiga van Beethovena te hrvatskog skladatelja Tomislava Olivera.

Projekt Lazarus u Bernu

Ansambl Projekt Lazarus koncertnim je nastupom u bernskoj crkvi Dreifaltigkeit obilježio 400. obljetnicu prvotiska jednog od najvažnijih spomenika hrvatskoga glazbenog baroka, zbirke moteta Sacrae Cantiones (1620) skladatelja Ivana Lukačića.


Ansambl Projekt Lazarus /
Izvor: Hrvatski glazbeni centar

Uz svesrdnu pomoć Veleposlanstva RH u Bernu, Projekt Lazarus ostvario je taj projekt kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske koji se provodi u organizaciji i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u svijetu. Uz članove diplomatskog zbora, koncert je pratila i bernska publika, koja je osim odabranih Lukačićevih moteta slušala i popijevke iz Pavlinske pjesmarice (1644) i zbornika Cithara octochorda (1701).

Vijenac 717 - 718

717 - 718 - 9. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak